Nekpijn

In het kort:

  • Nekpijn kan samen gaan met stijfheid van de nek
  • De pijn is vaak zeurend en kan uitstralen naar het hoofd, de schouders en armen
  • Nekpijn kan komen door overbelasting of een verkeerde beweging
  • Meestal gaat nekpijn vanzelf over. Door in beweging te blijven en te letten op de belasting van de nek kan je het herstel versnellen.

Wat is nekpijn?

Nekpijn komt veel voor. Ongeveer 2 op de 3 mensen heeft weleens last van nekpijn. De pijn in de nek is veelal afkomstig van de spieren en gewrichten in de nek. Deze pijn kan behoorlijk heftig zijn. Het is goed om te onthouden dat er meestal geen onderliggende schade of aandoening van de nek is. De klachten komen veelal door te veel spanning op de spieren van de nek. Ook een te hoge belasting als gevolg van een verkeerde(werk)houding speelt vaak een rol.

Wat zijn de symptomen van nekpijn?

Wat vaak centraal staat is de pijn in de nek. Dit kan van locatie variëren van meer onderaan het hoofd tot juist meer bovenop de schouders. De pijn is vaak zeurend aanwezig. Als gevolg kan de nek erg stijf aanvoelen en kunnen bewegingen beperkt zijn.

Sommige klachten gaan vaak samen met nekpijn. De meest voorkomende zijn hoofdpijn en schouderklachten. De hoofdpijn kan zich bevinden op het achterhoofd of juist voelbaar zijn als een band om het hoofd heen.

Oorzaken van nekpijn

De directe oorzaak van nekpijn is vaak lastig aan te wijzen. Bij acute nekpijn kan het aanwijsbaar komen door een val of verkeerde beweging. Bij langdurige nekpijn echter is het vaker een combinatie. Spierspanning, overbelasting, een verkeerde houding en/of stress spelen vaak een rol.

Bij ouderen kan ook artrose een rol spelen in de nekpijn. Hierbij kunnen de gewrichtjes van de nek slijten en veranderen. Dit kan in sommige gevallen chronische nekpijn geven.

Adviezen bij nekpijn

  • Meestal verdwijnt nekpijn binnen 6 weken. Neem eventueel paracetamol tegen de ergste pijn, dan is het makkelijker om te blijven bewegen. Zo bevorder je het herstel en voorkom je stijfheid van de nek
  • Doe oefeningen om de nek te bewegen. Denk hierbij aan het hoofd naar voren buigen en over de schouders heen kijken
  • Ontspanningsoefeningen kunnen helpen om de nekspieren te ontspannen
  • Neem bij veelvuldig of langdurige nekpijn contact op met de huisarts of oefentherapeut

Hoe kan de Oefentherapeut je helpen?

Bij nekklachten kan de oefentherapeut je helpen met informatie, adviezen en oefeningen. Bij langdurige of terugkerende nekpijn wordt gekeken naar de oorzaak van de klachten. Hierbij kijken we samen naar je (werk)houding, beweeglijkheid en spierkracht, maar ook de spanningen in je leven. Al deze factoren tezamen zorgen voor een behandelplan wat gericht is op jouw situatie. Zo leer je ook in het vervolg zelf de klachten te voorkomen.