In het kort:
Bij artrose is het kraakbeen wat tussen de uiteinden van de botten zit dunner geworden.
Kraakbeen is van zichzelf erg glad. Dit zorgt ervoor dat gewrichten gemakkelijk kunnen buigen, strekken of draaien.
Bij artrose is dit gladde gedeelte onregelmatig geworden. Hierdoor gaat het bewegen van het desbetreffende gewicht niet meer zo soepel en kan dit pijn geven.
Bij artrose is het van groot belang, ongeacht de klachten, dat je blijft bewegen. Sterke spieren geven het gewricht stevigheid, waardoor je meer kunt verdragen en het minder pijn doet.
Ook al is bewegen zo belangrijk, het is nog belangrijker dat je je houdt aan grenzen, zodat het gewricht niet overbelast raakt. Om jouw gewrichten in optimale conditie te houden, wordt een oefenschema gemaakt die geheel bij jouw lichaam past. Daarnaast nemen we de dagelijkse handelingen door, zodat deze zonder de gewrichten teveel te belasten uitgevoerd kunnen blijven worden. Met tips, geregeld oefenen en het uiteindelijk zelf toe te passen in uw dagelijks leven leer je het beste om te gaan met artrose.
Voor meer informatie over de hulp van de Oefentherapeut bij artrose kunt u gaan naar het Artrose Netwerk.
Bij artrose kunnen er symptomen ontstaan zoals:
Pijn
Dit is vaak een veel voorkomende klacht. Bij artrose is de pijn in de ochtend vaak het ergst. Ook kan er pijn ontstaan als je na langdurige rust weer in beweging komt. Door bewegen kan de pijn uiteindelijk wel verlichten.
Stijfheid
Stijfheid is vooral na slapen of lang zitten te merken (startstijfheid). Als je weer in beweging komt verdwijnt de stijfheid vanzelf.
Zwakkere spieren
Door artrose bewegen mensen vaak minder door bijvoorbeeld de pijn, ongemakken en vermoeidheid. Hierdoor worden spieren zwakker en worden de klachten erger of komen er zelfs klachten bij, zoals instabiliteit en angst om te vallen.
Instabiliteit bij knieartrose
Bij knieartrose wordt voelt de knie minder stabiel aan. Hierdoor ontstaan er klachten als wiebelen, door de knie heen zakken of wegschuiven. Dit brengt veel pijn met zich mee, waardoor je geneigd bent om minder of zelfs helemaal niet meer te bewegen. Hierdoor worden de spieren zwakker en wordt de knie nog instabieler.
Pijn en moeite met het uitvoeren van dagelijkse handelingen
Door de verschillende klachten worden dagelijkse handelingen lastiger. Denk hierbij aan; zitten en opstaan, op de knieën zitten, hurken, lopen, zwaar lichamelijk werk uitvoeren, tuinieren, jezelf verzorgen, het huishouden doen etc.
Vermoeidheid
Vermoeidheid komt vaak voor bij mensen met artrose. Het uitvoeren van hobby’s, werk, dagelijkse handelingen kost vaak veel energie. Ook bewegen wordt hierdoor vaak niet gedaan, terwijl dit juist zo belangrijk is bij het behandelen van artrose.
Artrose ontstaat doordat er minder kraakbeen aanwezig is op de uiteinden van het gewricht. Dit kan komen door een ongeval of omdat er meer gewrichtskraakbeen verloren gaat dan er door het lichaam geproduceerd wordt.
De kans op artrose neemt toe bij het ouder worden. De klachten openbaren zich vaak niet voor het 40ste levensjaar. Of je een kans hebt om artrose te ontwikkelen, ligt vaak aan de persoonlijke leefwijze en omstandigheden. Het kan te maken hebben met de hoeveelheid beweging, de vorm van bewegen, de stand van de gewrichten (bij heup en knieartrose) en het beroep zijn maar enkele van de vele factoren.
De meest bekende vormen zijn knieartrose en heupartrose. Maar artrose kan ook ontstaan in de duim, vingers (hand), schouder, rug, nek en enkel.
De klachten zijn het ergst als je na lang zitten of liggen weer in beweging komt.
Artrose komt vaker voor bij: